Bouke's Must-Z Movies (week 41)
10 oktober 2012, 13:07 | Jeroen
Elke week word je weer overspoeld door een nieuwe lading films. Als de vissersvloot van Harlingen lozen Hollywood en de kleinere filmbolwerken hun verse vis op de markt, die onze bioscopen en filmhuizen zijn. Maar hoe onderscheid je nu de verse van de rotte vis? In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien op basis van reputatie. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.
Deze week raad ik een allegaartje aan genres aan. We hebben een Belgisch drama, een Franse intellectuele thriller en een typisch Amerikaanse komedie. Het is lastig om ieder van deze films op zijn eigen waarde te schatten. Over het algemeen waardeer ik een uitdagendere film meer, maar dat betekent niet dat ik niet graag naar een goede komedie kijk die wat minder diepgang heeft. Vandaar dat ik nu bijvoorbeeld The Campaign heb opgenomen bij mijn aanraders. Deze film belooft in zijn genre gewoon een goede film te zijn.
Little Black Spiders
De Vlaamse regisseuse Patrice Toye zegt dat ze het wonderbaarlijke in het gewone wil tonen, maar erg gewoon is het uitgangspunt van haar laatste film, Little Black Spiders niet. De film gaat over een groep jonge meisjes die in verwachting zijn. Zij wachten hun bevalling af in de ‘Zolder’, een verborgen plek waar ze begeleid worden door nonnen. Katja wil, in tegenstelling tot de andere meisjes, haar kind graag in de armen sluiten. Zij is zelf wees en kijkt erg uit naar de komst van het kind. De nonnen hebben echter andere plannen. De film is geïnspireerd door ware gebeurtenissen. Little Black Spiders ging in première op het Nederlands Film Festival is vanaf deze week in de filmhuizen te zien.
Dans la Maison
De laatste film van François Ozon was nog een lichte (maar niet leeghoofdige) komedie. Van Dans la Maison mag je heel andere dingen verwachten. Scherpe observatie is de sleutel tot goed schrijven en observeren is wat de zestienjarige Claude goed kan. Voor zijn school schrijft hij een essay over de familie van een klasgenoot. Zijn gedesillusioneerde leraar moedigt hem aan dit talent verder uit te buiten, maar daarvoor moet Claude dieper binnendringen in het huis van de familie. Dit heeft oncontroleerbare gevolgen.
The Campaign
De Amerikaanse verkiezingen worden vaak bekritiseerd om de lage, weinig inhoudelijke tactieken die de kandidaten gebruiken om te winnen. In The Campaign zijn Will Ferrell en Zach Galifianakis de kandidaten bij een verkiezing in North Carolina. En natuurlijk zijn de tactieken die zij hanteren nog lager dan ze in werkelijkheid zijn. De release van de film is natuurlijk goed gepland met de aanstaande presidentsverkiezingen in het vooruitzicht en de film was dan ook een aardig grote hit deze zomer in de VS. _The Campaign kreeg naast goede bezoekersaantallen ook aardige kritieken, dus als je zin hebt om je aan Amerikaanse verkiezingstoestanden te verkneukelen zit je bij deze film wel goed.
Van de films van vorige week ben ik Faust (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ben ik op vakantie, dus ga ik geen film zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.