Recensie NFF: Congo Business Case
27 september 2013, 09:43 | Jeroen
Daan lijkt geen naïeveling te zijn. Hij heeft ervaring met de manier van werken in Congo vanuit zijn functie als ontwikkelingswerker bij de Verenigde Naties. Hij vindt alleen dat het werk dat hij bij de VN doet niet leidt tot structurele verbetering. Volgens hem zijn ze daar vooral druk met het zorgen voor input voor rapporten. Daarom besluit hij zijn baan bij de VN op te zeggen en voor zichzelf te beginnen.
Gevolgd door documentairemaker Hans Bouma trekt Daan naar Congo om een eigen bedrijf op te zetten. Het doel is de schakel te vormen tussen boeren en de stad. Hij steekt er al zijn spaargeld in. Met een jeep trekt hij van dorp naar dorp en koopt daar maniok in, waarvan hij bij zijn eigen fabriek, met zijn eigen werknemers, meel maakt om in de stad te verkopen. Het is geen liefdadigheid, want Daan wil gewoon winst maken met zijn bedrijf.
We weten al direct dat zijn avontuur mislukt, want Bouma opent met vraaggesprekken met boeren die zich afvragen waar Daan zo plotseling naartoe vertrokken is. Daarna zien we de langzame onttakeling van Daans plannen. Het lukt hem van meet af aan niet om winst te maken. Hij krijgt bovendien te maken met grote logistieke problemen, omdat hij de maniok steeds verder weg moet halen en de boeren niet efficiënter gaan bouwen. Later komen daar nog eens stakingen en sabotage bij.
Congo Business Case is een interessant portret van een desillusie. Het gevecht dat Daan voert om zijn bedrijf overeind te houden is even interessant als zijn langdurige ontkenning dat de situatie uitzichtloos is. Tot het einde toe blijft hij de slaande bewegingen maken die bij het gevecht horen, maar iedereen kan zien dat er geen kracht achter de klappen zit, omdat de bokser kapot is.