Programma IFFR online
15 januari 2014, 13:48 | Jeroen
Het 43ste International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 22 januari tot en met 2 februari 2014. Het programma staat sinds vandaag online.
De kaartverkoop start om 20:00 uur op vrijdag 17 januari op de IFFR website. Tiger Friends en Unlimited Pashouders mogen 24 uur eerder hun kaarten kopen: vanaf donderdag 16 januari om 20:00 uur. Tijdens het festival zijn er ook tickets te koop aan de kassa’s van de festivallocaties.
Het zeer diverse filmprogramma, de aanwezigheid van een omvangrijk festivalpubliek (280.000 bezoeken in 2013) en meer dan 2500 nationale en internationale filmprofessionals (regisseurs, filmproducenten, journalisten) veranderen Rotterdam tijdens International Film Festival Rotterdam in een opwindende filmstad.
IFFR heeft als doelstelling het organiseren en daarmee bevorderen van filmfestivals en filmweken in Rotterdam, en alles wat bij komt kijken. Zo biedt het iedereen, van jongeren tot senioren en van kunstliefhebbers tot trendy uitgaanspubliek, een gevarieerd en boeiend programma. Het 12-daagse festival vindt jaarlijks plaats in januari en februari en wordt georganiseerd door Stichting International Film Festival Rotterdam.
Programma
Het festival kiest voor jong en opkomend filmtalent, voor filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor filmmakers of kunstenaars die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden.
Het programma van IFFR is onderverdeeld in de Hivos Tiger Awards Competitie en drie hoofdprogramma’s: Bright Future, Spectrum en Signals. Waar Bright Future een platform biedt aan nieuwe films van beginnende filmmakers, omvat Spectrum nieuw werk van bekende, ervaren regisseurs uit de hele wereld. Signals omvat retrospectieven en filmprogramma’s rond actuele of historische thema’s. Shorts hebben een prominente plek in alle programmaonderdelen, en een eigen competitie: de Tiger Awards Competitie voor Korte Films.
Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: zaalgesprekken, lezingen, debatten, talkshows, live performances en installaties verspreid over de verschillende festivallocaties in Rotterdam.
Naast de Hivos Tiger Awards Competitie worden er ook diverse andere filmprijzen uitgereikt tijdens.
Internationale filmindustrie en talentontwikkeling
IFFR staat bij de Nederlandse bezoekers vooral bekend als publieksevenement voor filmfanaten, cultuurliefhebbers en dagjesmensen. Maar het festival is meer dan dat. Jaarlijks is ‘Rotterdam’ ontmoetingsplek voor duizenden filmprofessionals, verslaggevers en filmcritici vanuit de hele wereld. Het Hubert Bals Fonds en coproductiemarkt CineMart spelen daarbij een belangrijke rol.
Het Hubert Bals Fonds geeft twee keer per jaar aan ongeveer 25 filmprojecten uit ontwikkelingslanden bescheiden financiële bijdragen. Een aantal voltooide films worden in het festivalprogramma opgenomen. In de loop der jaren zijn zo vele succesvolle films tot stand gekomen. Zo won de film Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives van de Thaise filmmaker Apitchatpong Weerasethakul in 2010 de Gouden Palm tijdens het filmfestival in Cannes.
Tijdens het festival vindt CineMart plaats, een coproductiemarkt voor filmprojecten. Filmmakers op zoek naar aanvullende financiering presenteren hier aan mogelijke co-financiers hun nieuwe filmprojecten.
IFFR geeft trainingen aan jonge filmproducenten (Rotterdam Lab) en filmcritici (IFFR Trainee Project for Young Film Critics).
Educatieve activiteiten
International Film Festival Rotterdam heeft een groot educatief aanbod voor het primair, voortgezet en hoger onderwijs. Het festival wil passie voor film overbrengen op jongeren, hen leren om te gaan met media en hen actief betrekken bij vernieuwende film en filmgerelateerde kunst. Scholieren doen mee aan filmworkshops, leerlingen bezoeken schoolvoorstellingen en studenten nemen deel aan filmprojecten en bijeenkomsten met filmmakers.
Partners en vrijwilligers
IFFR wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OCW en door de gemeente Rotterdam. Voor speciale programma’s en festivalevenementen doet IFFR een beroep op bijdragen van fondsen. Het festival is dankbaar voor de betrokkenheid van de hoofdsponsors de Volkskrant, VPRO, UPC, Hivos, BankGiroLoterij en Curaçao IFFR en van vele andere bedrijven en leveranciers.
Uiteindelijk zou het festival niet mogelijk zijn zonder onze Tiger Friends, Tiger Film Mecenassen, donateurs, het omvangrijke publiek en honderden vrijwilligers.