Tentoonstelling: Edward Steichen

20 juli 2013, 10:18 | Jeroen

In foam in Amsterdam is deze zomer de tentoonstelling Edward Steichen: High Fashion, the Condé Nast Years, 1923 – 1937 te zien. Edward Steichen is een van de pioniers van de fotografie.

Met meer dan 200 vintage foto’s, vertegenwoordigt de tentoonstelling het hoogtepunt in Steichens lange fotografische carrière. De werken die hij gedurende deze periode maakte voor de invloedrijke magazines Vogue en Vanity Fair, behoren tot de indrukwekkendste creaties van de twintigste eeuw.

Elke foto is van unieke kwaliteit. Waar ik vaak bij tentoonstellingen moet zoeken naar de pareltjes, kan ik nu moeilijk doorlopen naar de volgende foto. Ik ben liefhebber van zwart-wit foto’s, dus dat helpt. Deze foto’s laten mij de jaren twintig en dertig in de VS zien waar ik zoveel van hou. Langzaam door de tentoonstelling lopend herken ik de sterren van die jaren en meer.

Pola Negri, Adolphe Menjou, Norma Shearer, Gary Cooper, Gloria Swanson, Marlène Dietrich, Charlie Chaplin, Loretta Young, Greta Garbo, Leslie Howard en Joan Crawford. Maar ook Hollywood tycoons als Irving Thalberg, schrijvers als H.G. Wells en wereldleiders als Winston Churchill.

Het is alsof je ze in levendelijven in de ogen kunt kijken. Zeker als je zoals ik wat langer voor de foto staat te turen, zie je het wit in de ogen en lijken ze te spreken. Het voelt of je terug gaat in de tijd en door zijn lens deze giganten ziet. Of je elk moment je oog vanachter de camera kunt halen om ze aan te spreken: “Joh Greta waarom kijk je altijd zo chagrijnig?”.

Ook de opstelling van de tentoonstelling is mooi. Je loopt direct tegen een grote print van Gloria Swanson aan (die rechts bovenaan). Je kan er links of recht langs om in een asymmetrische opstelling terecht te komen. Wat het uniek maakt is het behang waarop de foto’s hangen. Het blijkt van de hand van de meester zelf. Streichen werd in 1927 gevraagd door Stehli Silks patronen te ontwerpen. Ik hou van dit soort details.



Zijn foto’s in deze periode en ook de patronen hebben een sterke Art Deco feel. Dit komt overeen met de groei die hij als artiest mee maakte. Van Impressionisme naar Art Nouveau en het Symbolisme tot de grootste Art Deco- fotograaf en grondlegger van de moderne glamourfotografie.

Naast de (zeer belangrijke) periode waar foam zich op concentreert heeft Steichen een mega carrière gehad. Hij fotografeerde sinds de eeuwwisseling (19-20ste eeuw) en werkte tot de jaren 60 van de vorige eeuw. Zijn tentoonstellingen die hij onder andere voor het MoMa samenstelde toerde nog jaren na zijn dood de wereld rond.

Steichens magnum opus is de foto-expositie The Family of Man, die hij begin jaren vijftig voor het MoMA samenstelde. De tentoonstelling, die wel “de grootste fotografische tentoonstelling ooit gerealiseerd” wordt genoemd, poogt een omvattend portret van de mensheid te geven in 17 thema’s, waaronder liefde, geloof, geboorte, werk, familie, kinderen, oorlog en vrede. In de jaren vijftig en zestig trok ze meer dan 9 miljoen bezoekers. In 1964 werd de collectie aan het Groothertogdom Luxemburg gegeven. Sinds 1994 loopt de tentoonstelling nu in het slot van Clervaux. De UNESCO heeft de collectie opgenomen in de werelderfgoedlijst voor documenten.

Dit is een geweldige tentoonstelling die je absoluut niet mag missen. Nog tot en met 6 september in foam in Amsterdam.



Share |

Gerelateerde artikelen