Snoecks 2015 is uit
6 oktober 2014, 19:20 | Jeroen
De nieuwe Snoecks is uit. De jaarlijkse bestseller zit ook dit jaar weer boordevol fotografie, exclusieve korte verhalen en fantasierijke architectuur. Bovendien verschijnt de Snoecks ook dit jaar weer in een limited edition. Er is slechts één Snoecks 2015 maar je kunt kiezen tussen een exemplaar met een ‘melkjurk’ foto van Jaroslav Wieczorkiewicz en de speciale editie met een coverfoto van Jan C. Schlegel.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van de onderwerpen van de nieuwste Snoecks editie:
Illegale bokswedstrijden, door Devin Yalkin
Meer dan twee jaar lang bezocht Devin Yalkin illegale bokswedstrijden in New York, die vaak maar een paar uur op voorhand werden aangekondigd via SMS en sociale media. Hij werd er de officieuze huisfotograaf van en maakte er pakkende zwart-wit beelden van. Door de lange sluitertijd krijgen ze iets abstracts.
Seks-, drugs- en alcoholexperimenten van een groep Russische jongeren, door Igor Samolet
De Russische fotograaf Samolet tast de grenzen af in zijn ironisch getitelde boek Be Happy!. Hij drukt ons met de neus op de seks-, drugs- en alcoholexperimenten van een groep losgeslagen jongeren in een haveloos Noord-Russisch stadje. Het leidt tot een compromisloze maar pakkende fotoreeks.
Sprookjesnatuur, door Ysabel LeMay
Verblúffend mooi, dat is het eerste wat je denkt bij de kunstwerken van Ysabel LeMay. Uit vele foto’s van insecten, vogels, planten, bomen en blaadjes componeert deze Canadese kunstenares sprookjesachtige tableaus. Met hun kleurweelde en ongereptheid zijn het onverholen hommages aan de natuur. Roze flamingo’s laven zich, vogeltjes en bijen fladderen onbekommerd rond, en óveral wemelt het van de bontgekleurde bloemen. Haar zinsbegoochelende techniek noemt ze ‘photo-fusion’.
De mooiste vrouwen van Parijs, door Renée Jacobs
De Amerikaanse fotografe Renée Jacobs trok met de mooiste vrouwen van Parijs door de straten van de stad om er deze prachtige foto’s van te maken. Snoecks vroeg de Belgische fotografe Carmen De Vos wat dat bij haar losmaakte en kregen lik op stuk.
Duistere schoonheid, door Dino Valls
Dino Valls (1959, Zaragoz) schildert conesquent. We zien steeds dezelfde gezichten, steeds is er de medisch-anatomische component, er is sterke gelijkenis met religieuze kunst – het lijken wel altaarstukken – en nergen wordt gelachen. Verder bekruipt ons, door alle hokjes en kadertjes, voortdurend een benauwd gevoel. En dan is er nog het vele naakt. De wereld van Valls is, doek na doek, donker, maar o zo mooi.
Het leven is een thriller, door Bachelot Caron
Of ze nu in opdracht van misdaadmagazines werken of voor eigen rekening, in de fascinerende fototableaus van Bachelot en Caron spelen de fundamentele drijfveren lust en geweld steevast de hoofdrol.
Het geheimzinnige zwijgen van God, door Raoef Mamedov
De wonderlijke, verbazingwekkende werken van Raoef Mamedov laten zich lezen als filosofische en poëtische traktaten in visuele vorm. Het thema dat als een rode draad door al zijn kunst loopt is de uniekheid van elk menselijk leven, een thema dat zich niet in begripsbepalingen laat vangen. Mamedov nodigt ons uit om zonder angst in contact te komen met de diepste diepten van ons wezen, waar tegelijkertijd sterfelijkheid en verlossing verborgen liggen. Nelly Podgorskaya, kunstkenner en –publiciste, bekijkt zijn werk vanuit een religieuze invalshoek.
Verslaafd aan golven, door Wayne Levin
Fotograaf Wayne Levin heeft zijn hart verpand aan de oceaan. Als deze Amerikaan terugkomt van een foto-expeditie weet je op voorhand dat hij geen droge draad meer aan zijn lijf heeft. De (onder)waterwereld in haar hele omvang is zijn werkgebied, maar voor Snoecks concentreerde Levin zich op ‘turtle rolls’, ‘cross steps’, ‘aerials’. Kortom: op surfen. Luc Vandamme, suffanaat, legt uit waarom dit zo’n heerlijke bezigheid is.
De vrouwen van Casa X, door Malcolm Venville
Aan de rand van Mexico City vinden oudere ex-prostituees eten, onderdak, medische zorg en psychische bijstand in een uniek onderkomen, Casa Xochiquetzal, kortweg Casa X. Malcom Venville besloot Casa X onder de aandacht te brengen met een reeks portretten van de bewoonsters. Tientallen jaren ‘in het leven’ laten zich niet verbloemen, en dat resulteerde in een hartverscheurend beeld verslag.
Op grootmoeders wijze, door Danielle N. Mourning
De meesten onder ons stellen zich tevreden met een paar vergeelde zwart-witfoto’s van oudtantes en overgrootmoeders met rare kapsels, zo nodig getooid in een hoepelrok of gezeten in een rijtuigje. We dromen wat weg, schudden het hoofd en denken aan een tijd die nooit meer terugkomt. Zo niet Danielle Nelseon Mourning (1976). Sinds 2003 vertolkt de Amerikaanse fotografe de rol van voorouder in een minutieus aangelegd en geënsceneerd familiealbum.
Doing it the milky way, door Jaroslav Wieczorkiewicz
Jaroslav Wieczorkiewicz is ongtwijfeld iemand die u belt wanneer ere en foto moet worden gemaakt met wild in het rond spattende vloeistoffen. De Londense fotograaf werkt nog het liefst met melk en maakt daar prachtige jurken mee.