China in Scheveningen: Sui Jianguo

18 juli 2011, 16:21 | Jeroen

In het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een overzichtstentoonstelling van Sui Jianguo. Onderdeel van ‘Den Haag onder de Hemel’. Sui Jianguo is een van China’s meest gerespecteerde hedendaagse kunstenaars.

Mooi zijn de Grieks-Romeinse beelden gekleed in Mao jassen, waarmee hij een verband zoekt tussen het Westen en China. Ik zie dat verband niet echt. Het Mao jasje staat voor Jianguo voor beperking. Beperking van het individu en zijn vrijheid. Volgens mij brachten de Grieken ons democratie en de Romeinen (infra)structuur en de beschaving zoals we die nu kennen. Misschien ziet hij een verband in de overheersing van de Romeinen over Europa? Misschien allemaal wat kort door de bocht, maar toch. De beelden zien er mooi uit, de uitleg maakt ze voor mij niet mooier.

Een rots heeft in China een speciale betekenis. In rotstuinen symboliseren de rotsen zelf eilanden of bergtoppen, terwijl de samenstelling van de verschillende rotsen vaak bergketens of stromend water vertegenwoordigen. Dit zouden dan de mythische bergparadijzen van de onsterfelijkheid zijn. Als je dan naar de rots in een kooi van Jianguo kijkt zie je het gevangenschap van de Chinese samenleving gedurende de culturele revolutie onder Mao. Je moet het alleen wel weten. Anders is het een rots in een kooi.

Zo is het vaak met kunst. Je ziet het, je weet het of je voelt het. In dit geval wist ik het, echt voelen deed ik het niet. Misschien als ik binnenkort naar het Lange Voorhout en de Kloosterkerk ga, ik het meer voel.

De beelden van Sui Jianguo zijn in het Museum Beelden aan Zee nog te zien tot en met 18 september.



Share |

Gerelateerde artikelen