Kunst: Marianne von Werefkin

13 oktober 2024, 22:38 | Jeroen

Marianne von Werefkin werd op twintigjarige leeftijd al de Russische Rembrandt genoemd. Ze speelde aan het begin van de 20ste eeuw een cruciale rol in de ontwikkeling van het expressionisme in Duitsland. En ze maakte deel uit van kunstenaarsnetwerk Der Blaue Reiter. Toch is Marianne von Werefkin (1860-1938) veel minder bekend dan kunstenaars Wassily Kandinsky, Franz Marc en haar langjarige partner Alexej von Jawlensky. Onterecht vindt Museum De Fundatie dat als enige museum in Nederland een werk van haar in bezit heeft. Vanaf de herfst is voor het eerst in Nederland het kleurrijke werk van Marianne von Werefkin in een overzichtstentoonstelling te zien, samen met een aantal werken van haar tijdgenoten.

Museum de Fundatie organiseert de tentoonstelling Marianne von Werefkin – Pionier van het expressionisme in samenwerking met het Museo Comunale d’Arte Moderna in Ascona.

Beeld: Fotograaf: Martijn Schmidt

Over Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont makers van diverse disciplines en achtergronden, signaleert nieuw talent en werkt nauw samen met verschillende opleidingen in Zwolle. Het museum programmeert internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving. Museum de Fundatie beheert twee kunstcollecties: de Fundatie Collectie (in het bezit van Stichting Hannema-de Stuers Fundatie) en de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Wisselende tentoonstellingen en presentaties vanuit de collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe.



Share |

Gerelateerde artikelen