Albumrecensie: Close Talker - Flux
9 april 2015, 09:02 | Jeroen
Indie rock liefhebbers opgelet, Close Talker is een nieuwe Canadese band waarvan deze week het debuut Flux is verschenen. Ze maken ruimtelijke, ritmische en meerstemmige muziek die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Local Natives.
Het album is geproduceerd door Jace Lasek die eerder samenwerkte met o.a. Patrick Watson en Wolf Parade. Flux kwam in december al uit in Noord Amerika en kreeg een warm onthaal, nu is ook Europa aan de beurt.
Wat direct opvalt op Flux zijn de niet standaard drumpartijen, maar zomerse ritmes, simpele strakke gitaarlijnen en de meerstemmige zang. De toevoegingen van blazers en violen voegen een prettige extra muzikale dimensie toe.
Het album klokt 41 minuten, bevat 10 nummers, waarvan er geen een tegenvalt. Vanaf opener Heads weet Close Talker je aandacht goed vast te houden. Af en toe wordt er een rustmomentje ingelast, bijvoorbeeld met nummers als Blurring Days en de prachtige The Silence I & II. Deze nummers zijn ingetogen en mooi, maar zorgen er eigenlijk vooral voor dat de meer uptempo nummers die volgen meer op de voorgrond komen.
Tekstueel heeft Close Talker deze recensent niet erg kunnen verrassen. De thematiek is vooral liefde en het missen er van. Dit past echter prima bij de stijl van deze band, dromerig, luchtig en zomers. Flux kan dan ook iedere zonnige middag op repeat begeleiden.
Als de meerstemmige zang live even goed uit de verf komt als het op deze langspeler staat, is dit een absolute troef die bij elk optreden hoge ogen zal gooien. De ritmische drums en baslijnen kunnen iets aangedikt worden voor extra bombastisch effect, iets wat voor deze studio opname niet gedaan of nodig is.
Close Talker levert met Flux een bovengemiddeld debuut uit. De kracht van het album is alleen ook helaas zijn zwakte. Het is een prettig album om naar te luisteren, maar niets springt er echt enorm uit. Het doet ook wel erg veel denken aan andere bands als The Temper Trap en eerdergenoemde Local Natives, nou zijn dat voor Close Talker gelukkig niet de minste om mee vergeleken te worden. Een volgende stap voor de band zou dan ook een meer eigen geluid ontwikkelen zijn.