10 april 2014, 09:23 | Jeroen

Op 22 mei mogen we naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Traditioneel is er een lage opkomst en de ironie wil dat de eurosceptische Partij voor de Vrijheid bij de vorige verkiezingen in 2009 de grote winnaar was. Wat zegt dit over de binding van burgers met Europa?

De EU lijkt een trein die doordendert zonder dat mensen het gevoel hebben daar iets aan te kunnen veranderen. Discussies worden beheerst door economische thema’s, terwijl Europa ook gaat over politieke eenwording. In de voetsporen van Immanuel Kant zien filosofen de EU graag als een voorbeeld van kosmopolitisme, een verbondenheid met mensen die grensoverschrijdend is. Maar het gebrek aan enthousiasme voor Europa toont dat dit beeld ver afstaat van de realiteit.

Hoe kan een gevoel van betrokkenheid met Europa worden aangewakkerd? Hebben we daarbij nog iets aan Kants ideeën? Kunnen filosofen en burgers elkaar vinden in hun dromen en angsten over Europa?

Dr. Ronald Tinnevelt (Rechtsfilosofie, RUN) schrijft over thema’s als rechtvaardigheid, democratie en armoede. Onlangs publiceerde hij samen met Thomas Mertens het boek Mondiale rechtvaardigheid (Boom, 2013).

Dr. Femke van Esch> (Europese integratie, Utrecht School of Governance) is projectleider van ‘Wiens Europa? Ons Europa!’, een bottom-up onderzoeksproject gericht op de vraag wat de betekenis van de Europese Unie is in de ogen van Europese burgers.

Waar: Café Hofman, Janskerkhof 17A, Utrecht
Wanneer: Dinsdag 6 mei
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Meer informatie



Share |

Gerelateerde artikelen