De jonge Rembrandt van Onno Blom

13 juli 2019, 10:08 | Jeroen

In De jonge Rembrandt laat de veelgeprezen biograaf Onno Blom zien hoe Rembrandt in het vroegzeventiende-eeuwse Leiden tot wasdom kwam – en vertelt zo het prachtige verhaal van een stad en haar beroemdste zoon.

Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid.

Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.

Leiden, met haar jonge universiteit, immigrantenstroom en bloeiende lakenhandel, bood Rembrandt de kans om zichzelf uit te vinden. Hoe deed hijd at? Werd hij een geniale kunstenaar door de genius loci, de geest van Leiden, zijn familie, zijn leermeesters, opdrachtgevers, concurrenten, collega’s en vrienden? Of was zijn ontwikkeling als kunstenaar een hoogstpersoonlijk, eigenzinnig avontuur?

Hoe werd Rembrandt Rembrandt? Dat is de vraag.

Onno Blom (1969) is schrijver, biograaf, literair criticus en columnist voor de Volkskrant. Van zijn hand verschenen verschillende boeken over schrijvers en schilders uit zijn eigen stad Leiden. In 2017 promoveerde hij op Het litteken van de dood, de biografie van de beeldhouwer-schrijver-kunstenaar Jan Wolkers. Het vuistdikke boek ontketende een storm aan reacties, werd een bestseller en is bekroond met de Nederlandse Biografieprijs 2018.

Gebonden met stofomslag, geïllustreerd in full color | 304 pag. | €29,99 | ISBN: 978 94 031 6750 3
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Auteursfoto: Stephan Vanfleteren



Share |

Gerelateerde artikelen