Brandhaarden 2014

13 februari 2014, 15:39 | Jeroen

Brandhaarden 2014: Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz. Geëngageerd en rebels theater uit Berlijn in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Van 27 februari t/m 5 maart presenteert de Stadsschouwburg Amsterdam voor de derde keer het internationale theaterevenement Brandhaarden. Dit keer komt de spraakmakende Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz naar Amsterdam om alle ruimtes van de schouwburg te bespelen met voorstellingen, performances, films, concerten, debatten en feestjes.

Het grootste gevaar is dat we in de mode komen, aldus Frank Castorf in Der Spiegel.

Rebels, geëngageerd en anarchistisch, zo staat de Berlijnse Volksbühne bekend. Dit komt door de spraakmakende regies van artistiek leider Frank Castorf, maar ook door acteurs van formaat zoals Martin Wuttke en Sophie Rois en roemruchte regisseurs zoals Christoph Schlingenschief, Christoph Marthaler, René Pollesch en Herbert Fritsch. De Volksbühne is een van de meest vernieuwende internationale repertoiretheaters. Bijna ieder jaar worden hun producties gekozen bij de beste toneelvoorstellingen voor het Duitse festival Theatertreffen. Het zijn niet alleen de voorstellingen, maar ook de performances, debatten en fringe-achtige programma’s die het stadstheater tot een trekpleister maken voor theatermakers en -liefhebbers uit heel Europa. In 2013-2014 bestaat de Volksbühne honderd jaar. Voor de Stadsschouwburg Amsterdam een mooie aanleiding om het Nederlandse publiek nader kennis te laten maken met dit avant-garde toneelhuis. De Volksbühne brengt in Amsterdam niet alleen een selectie van zeer diverse voorstellingen, maar confronteert ons ook met zijn attitude: theater voor kritische burgers.

do 27 & vr 28 feb 2014: DER SPIELER

Naar de roman De speler van Dostojevski, regie: Frank Castorf.
Een voorstelling die de toeschouwers meeneemt naar Las Vegas, de wereld van het gokken, geregeerd door waanzin, obsessie en geldkoorts. Flarden Dostojevski, slapstick, live blues en rock, een draaiend toneel en een patchwork van theatrale vondsten. “Je wordt meegenomen door de manische monologen van de acteurs, door fantastische voluit spelende acteurs vol dopamine en passie, die helemaal leeglopen.”

za 1 & zo 2 mrt: MURMEL MURMEL

Tekst: Dieter Roth, regie: Herbert Frisch.
Kan dat, een boeiend theaterstuk maken met als enige tekst murmel, murmel? Met, laten we zeggen, elf acteurs en een muzikant? Hat antwoord is ja – getuige de razend enthousiaste kritieken na de Duitse première. Berliner Zeitung: “Dat het anderhalf uur lang geen moment verveelt, maar juist het gemoed verkwikt, het hoofd verfrist, het hart beroert, gelukkig en goedgehumeurd maakt, dat is een waarachtig theaterwonder.”

zo 2 mrt: GLANZ UND ELEND DER KURTISANEN

Regie: René Pollesch.
Als een echte theater-DJ maakt Pollesch in een blitse setting een mix van schijn en zijn, innerlijk en uiterlijk, feit en fictie. Met een glitterdecor, humor en spitsvondige dialogen, showdans, pruiken, valse tanden, rollen- en kostuumwisselingen. En met acteurs van formaat. Vooral Martin Wuttke (bekend van zijn rol als Hitler in Tarantino’s Inglorious Basterds) is op dreef als een man op zoek naar een middel tegen oppervlakkigheid en schijn.

di 4 & wo 5 mrt: GLAUBE LIEBE HOFFNUNG

Tekst: Ödön von Horváth, regie: Christophe Marthaler.
Horváths oorspronkelijk tekst, geschreven in de crisisjaren dertig, is als een aanklacht tegen sociaal onrecht. Hoofdpersonage Elisabeth wil alleen maar zelf haar geld verdienen. Maar ze loopt op tegen de muren van het gerechtelijke apparaat en de onbarmhartigheid van de samenleving. Marthaler neemt de tekst stevig onder handen en injecteert hem met ironie, absurde herhalingen, zwarte humor en briljant gebruikte muziek.



Share |

Gerelateerde artikelen