Fantasten: Een dolgelukkige puinhoop!
17 januari 2011, 17:23 | Jeroen
Fantasten beweegt zich al gedurende vijf jaar in theaterland met energiek, expressief danstheater. Marle Brouwer het brein achter Fantasten maakte hun debuut in 2006. Door het succes stond deze productie vervolgens op het Oerol festival, de Parade en Lowlands. Nu speelt Fantasten hun tweede programma “Onderhuids” en zal dit jaar in reprise gaan.
Onderhuids bestaat uit een groep van vier actrices/ danseressen die stuk voor stuk in het begin niet zo goed getimed bewegen over het toneel. Ondersteund door eigen vocalen met een kunstzinnige benadering speelt het spel zich af in een decor met banken en pilaren. Later gaat het over in een expressieve dans en scènes wat steeds strakker wordt getimed. De voorstelling wordt, naast de live zang, ondersteund door een soort van theater muzak. Deze muzak, gemaakt door Bart Rijnink, wordt steeds interessanternaar mate de voorstelling vordert. In het begin denk je aan de vele drama- en kunstzinnige vormingslessen die je vroeger op de middelbare school kreeg. Zo’n vervelende verplichting om je geest te verruimen. Diezelfde gedachten verdwenen na een minuut of tien en ga je begrijpen dat dit niet zomaar een dans expressie les is. Je ziet dat de dames goed op elkaar ingespeeld zijn en een aparte vorm hebben ontdekt die werkt. Ze proberen met deze voorstelling te laten zien wie, wie is in deze wereld. Waarbij verschillende personages de revue doen passeren. Scènes overlappen elkaar en lopen snel en makkelijk in elkaar over. Ook muzikaal zit het goed in elkaar. De voorstelling blijft in beweging waardoor je niet zomaar afdwaalt. Het hele stuk loopt uit op een dolgelukkige puinhoop wat erg leuk is. En waarbij het gehele speelvalk (wat bedoel je hiermee?) een functie heeft.
Deze voorstelling is zeker de moeite waard en legt een mooi verband naar de (uitleg) dansvoorstellingen. Vaak zijn de serieuze dansvoorstellingen te zwaar om naar toe te gaan (?), maar Fantasten heeft hierin een middenweg gevonden. Ook voor diegene die de middelbare school (verwijzing) lessen hebben overgeslagen is dit een eyeopener. Dit is een andere vorm van theater die men gewend is. verandering is belangrijk en nieuwe ontwikkelingen in het theater ook. Hoewel het hier en daar niet altijd even spannend is, zit er genoeg drama in om er van de genieten en te lachen.