Theater: Haugtussa

17 september 2024, 15:24 | Jeroen

Maak kennis met Veslemøy, de buitenstaander, in de nieuwste voorstelling van Eline Arbo die ze maakte voor Nationaltheatret in Oslo. In een weerbarstig landschap groeit Veslemøy op met een rijke fantasie en de gave om dingen te zien die anderen niet kunnen. Ze ontdekt ondergrondse wezens en de innerlijke geheimen van de mens, en krijgt de bijnaam Haugtussa, wat leidt tot haar verstoting.

Arbo, bekend om haar vernieuwende aanpak van klassieke werken, brengt Arne Garborgs gedichtencyclus Haugtussa uit 1895 tot leven. Samen met componist Thijs van Vuure en mezzosopraan Adrian Angelico creëert Arbo een krachtige theaterervaring die moderne elektronische muziek mengt met de romantische en folkloristische teksten van Garborg. Met Kjersti Tveterås in de rol van Veslemøy biedt de voorstelling een verrassende en zintuiglijke herinterpretatie van een van de belangrijkste werken in de Noorse literatuur.

De Noorse auteur Arne Garborg schreef de gedichten over Haugtussa in 1885 en inspireerde Edvard Grieg meteen tot het componeren van zijn beroemde liederencyclus, waardoor Haugtussa haar muzikale stem kreeg. Het ensemble van Nationaltheatret in Oslo, waarin theater en muziek worden verweven, treedt op samen met mezzosopraan Adrian Angelico en pianiste Marita Kjetland Rabben. Regisseur Eline Arbo, wier producties vaak lijken op rockconcerten, vangt de sfeer van het verhaal krachtig en sfeervol. Met muziek van Thijs van Vuure is het resultaat een intense interdisciplinaire ervaring.

FOTO: Erika Hebbert

Haugtussa

Al op jonge leeftijd weet Haugtussa (‘The Mountain Maid’) dat ze anders is: ze ziet dingen die andere mensen niet zien en heeft krachten die andere mensen niet hebben. Ze vindt geen plaats in de gemeenschap en zoekt haar toevlucht in de natuur, op zoek naar zichzelf en naar haar eerste grote liefde, die haar alleen maar meer pijn bezorgt. Ze worstelt met het feit dat ze anders is en voelt zich verloren, gevangen tussen de verwachtingen van de maatschappij en haar eigen innerlijke verlangens.

Haugtussa is op 19 en 20 september exclusief te zien in Internationaal Theater Amsterdam. De voorstelling wordt gespeeld in het Noors met Engelse en Nederlandse boventiteling. Voor tickets klik hier



Share |

Gerelateerde artikelen