Bouke's Must-Z Movies (week 49)
5 december 2012, 22:28 | Jeroen
Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.
De boekverfilming is een lastige onderneming. In veel gevallen is het praktisch onmogelijk om een boek waarheidsgetrouw te verfilmen. Zeker in de literatuur draait een boek vaak voornamelijk om het innerlijke leven van de personages. Dit innerlijke leven valt natuurlijk heel lastig in een film over te brengen, zonder in clichés te vervallen. En met clichés bedoel ik dingen als een voice-over die alle gedachten en gevoelens die de hoofdpersoon beleeft opdramt terwijl we hem of haar uit een raam zien staren. Toch blijkt de literaire wereld telkens weer een inspiratiebron te zijn voor filmmakers. Het is iedere keer weer hopen dat ze er iets van maken. Zeker als je het boek erg mooi vond.
Anna Karenina
Regisseur Joe Wright is alweer toe aan zijn derde boekverfilming. Na Wuthering Heights en Atonement is nu Anna Karenina aan de beurt. Alle drie de boeken gaan (onder meer) over relaties in Victoriaanse tijden, en in alle drie de verfilmingen speelt Keira Knightley de hoofdrol. Tolstojs meesterwerk Anna Karenina is al vele malen verfilmd, dus moest Wright met een originele insteek komen. Hij heeft het boek daarom verfilmd als een toneelstuk. Dat is een bijzondere keuze, omdat Tolstoj van alle genres het minst bedreven was in het toneelgenre. Hij heeft enkele toneelstukken geschreven, maar geen daarvan is heel memorabel gebleken. Het wordt ook interessant om te zien hoe Knightley een van de meest iconische personages uit de literatuurgeschiedenis zal vertolken.
Notre Paradis
Deze film gaat over een mannelijke prostituee die te oud wordt voor de smaak van de meeste van zijn klanten. Gefrustreerd door zijn situatie slaat hij aan het moorden. Dan vindt hij een jongeman bewusteloos en mishandeld in het Bois de Boulogne. Hij verzorgt deze jongeman en begint hem mee te nemen naar zijn ‘afspraken’, waardoor hij ineens weer een stuk meer in trek is. Ondanks het zware materiaal hoef je in deze film geen uitgebreide analyse van het gedrag van de hoofdpersoon. Regisseur Gaël Morel streeft er niet naar om een realistische film te maken. Zijn doel is een goed op zichzelf staand verhaal te produceren.
Deze week ga ik een poging wagen om Anna Karenina te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.