Bouke's Must-Z Movies (week 5)

30 januari 2013, 12:00 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.




Traditioneel dienen waargebeurde verhalen, boeken en theaterstukken als de meest vruchtbare voedingsbodem voor films. Maar filmmakers zoeken hun inspiratie de laatste jaren op de gekste plekken. Zo zijn stripboeken of comics een belangrijke inspiratiebron geworden, net als de volwassen broer hiervan, de graphic novel. Afgelopen jaar kwam er zelfs een film uit die gebaseerd is op het bordspel Zeeslag. De geschiedenis is natuurlijk ook altijd een belangrijke inspiratiebron geweest, zo blijkt ook weer deze week. Maar liefst twee films die deze week uitkomen zijn gebaseerd op grote historische gebeurtenissen. No draait om Augusto Pinochet en Lincoln speelt zich af tegen het decor van de Amerikaanse Burgeroorlog en heeft, zoals valt te verwachten, de Amerikaanse president Abraham Lincoln als belangrijkste personage. Ik, als afgestudeerd historicus, vind het prachtig om die stukjes geschiedenis tot leven te zien komen.

No

Een van de vijf films die nog in de running zijn voor de beste buitenlandse film dit jaar is No van Pablo Larraín. De film gaat over de laatste jaren waarin de Chileense dictator Pinochet aan de macht was, met name een referendum dat in 1988 gehouden werd om te bepalen of Pinochet mocht blijven. De twee keuzes op het stembiljet waren “SI” en “NO”. De oppositie kreeg per dag vijftien minuten op de nationale televisie om het standpunt voor “NO” te promoten. Om deze vijftien minuten in te vullen werd de jonge reclamemaker René Saavedra gevraagd. Zijn campagne werd een groot succes. Saavedra wordt gespeeld door Gael García Bernal (Amores Perros, The Motorcycle Diaries, Babel), een grote Latijns-Amerikaanse filmster. No is de afsluitende film van Larraíns Pinochet-trilogie, die verder bestaat uit Tony Manero en Post Mortem.

Flight

Niemand had het vliegtuig aan de grond kunnen krijgen, behalve piloot Whip Whitaker. Toch raakt hij in de problemen tijdens het onderzoek naar de bijna-crash van zijn vlucht. Het klinkt als de opzet voor een dertien-in-een-dozijnfilm, maar de makers hebben zonder meer een goede reputatie. Robert Zemeckis heeft zich ruimschoots bewezen als regisseur met titels als Back to the Future, Forrest Gump en Cast Away op zijn naam. Verder wordt de film gedragen door de ervaren acteurs Denzel Washington, Don Cheadle, Melissa Leo, Bruce Greenwood en John Goodman. Soms lukt een film gewoon en dan heb je ruim twee uur puur entertainment. Gebaseerd op de ontvangst van Flight in de Verenigde Staten is dat wat ik van deze film verwacht.

Lincoln

Steven Spielberg staat bekend om de technische hoogstandjes die hij weet te realiseren in zijn films. Het knapste dat hij voor elkaar heeft weten te krijgen voor zijn nieuwste film, Lincoln, heeft hij al voordat de opnames begonnen gerealiseerd. Hij heeft Daniel Day-Lewis namelijk weten te strikken voor de hoofdrol. Day-Lewis is berucht omdat hij zijn rollen heel zorgvuldig uitkiest, en als hij een besluit genomen heeft dan komt hij daar niet op terug. Laat het nou zo zijn dat hij Spielberg niet een, maar meerdere keren afgewezen heeft. De legendarische regisseur bleef echter aandringen en heeft zelfs het script enkele keren laten herschrijven, met het gewenste resultaat. Daniel Day-Lewis speelt de zestiende president van de Verenigde Staten in een film die draait om diens pogingen slavernij afgeschaft te krijgen.

Sightseers

Britse zwarte humor is een filmgenre op zich. Er zijn veel liefhebbers van het genre, maar net zoveel mensen die het maar niets vinden. Sightseers past in ieder geval perfect in dit genre, met als uitgangspunt van de film een stel dat tijdens een vakantie op een killing spree gaat. Ja, dat is komisch bedoeld. Chris (Steve Oram) wil zijn vriendin Tina (Alice Lowe) onder haar moeders juk vandaan krijgen en neemt haar daarom mee op vakantie met de caravan. Hij wil haar zijn favoriete plekjes in Engeland laten zien, maar de reis gaat rampzalig van start. Chris laat zijn frustraties al snel de vrije hand. Van dezelfde regisseur , Ben Wheatley, draait vanaf deze week ook de oudere film Kill List in het filmmuseum EYE in Amsterdam.

Van de films van vorige week ben ik The Master (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om No te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen