Bouke's Must-Z Movies (week 10)

6 maart 2013, 12:30 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Tim Roth was ooit de lieveling van Quentin Tarantino, toen de inmiddels legendarische regisseur net om de hoek kwam kijken. Daardoor speelde hij de hoofdrol in diens debuut, Reservoir Dogs, en een kleine maar belangrijke rol in Pulp Fiction. Dit bracht hem in beeld bij het grote, internationale publiek, maar hij had al een behoorlijke reputatie in zijn thuisland Engeland opgebouwd met rollen in The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover, en de titelrol in Van Gogh, een biopic over de schilder. De carrière van Roth liftte een tijdje mee op het fenomenale succes van de eerste twee films van Tarantino. Voor zijn optreden in Rob Roy werd hij genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke bijrol. Maar hij heeft natuurlijk niet het uiterlijk van een echte leading man, waardoor zijn carrière al snel weer gereduceerd werd tot karakterrollen. Heel lang koos hij daar weinig memorabele films voor uit zoals Planet of the Apes, waar hij nota bene de rol van Snape in de Harry Potter-reeks voor afsloeg. De laatste filmkeuzes van Roth zijn geluk weer van een hoger niveau. Met name een optreden in Funny Games U.S. van Michael Haneke (die vorige week een Oscar won voor Amour) en de hoofdrol in de serie Lie to me hebben hem weer op de kaart gezet. In 2012 trad hij op als juryvoorzitter van de sectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes

Lore

Lore is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veertien en dochter van twee overtuigde Nazi’s. Terwijl de Geallieerden Duitsland langzaam innemen, worden haar ouders opgesloten en moet zij haar broertjes en zus veilig door het land leiden, naar hun oma. Tijdens deze tocht moet ze de waarheden waarmee ze is opgevoed herzien wanneer ze de Joodse vluchteling Thomas ontmoeten die hun besluit te helpen. Lore is de tweede speelfilm (na Somersault uit 2004) van de Australische regisseuse Cate Shortland. Zij bestudeerde het fascisme als studente en kan als relatieve buitenstaander naar de chaotische onttakeling van het Derde Rijk kijken. Het verhaal is gebaseerd op het boek The Dark Room van Rachel Seiffert, die haar inspiratie vond in een familiegeschiedenis. Het vormt een interessant uitgangspunt om weer eens een blik te werpen op de Tweede Wereldoorlog.

Broken

Broken kent toevallig dezelfde thematiek als Lore: beide draaien om tienermeisjes die (te snel) volwassen worden door onverwachte omstandigheden waar ze geen controle over hebben. Dit verlies van controle en het verlies van onschuld spelen een prominente rol in beide verhalen. In Broken staat Skunk centraal. Zij is een behoorlijk vrolijk en positief meisje van elf, ondanks dat haar ouders gescheiden zijn en ze diabetisch is. Dan wordt haar zwakbegaafde buurjongen Rick aangevallen door een buurman nadat diens dochter Rick heeft beschuldigd van verkrachting. De cast die regisseur Rufus Norris bij elkaar heeft weten te krijgen voor zijn debuut, mag indrukwekkend genoemd worden. Onder andere Cilian Murphy (The Dark Knight, Inception, The Wind that Shakes the Barley) en eerdergenoemde Tim Roth flankeren nieuwkomer Eloise Laurence.

Van de films van vorige week ben ik Silver Linings Playbook (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Lore te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen