I i i k b b ben k k koning h h hoor...

8 februari 2011, 14:49 | Jeroen

Twaalf oscar nominaties voor een goede film. Zonder Geoffrey Rush zou dit een gemiddelde film zijn. Gelukkig speelt Rush de pannen van het dak in deze film over het spraakgebrek van de Engelse Koning George de zesde. Hoe regisseur Tom Hooper en schrijver David Seidler (zijn interesse in George de VI komt voort uit zijn eigen gevecht en overwinning tegen spraakgebrek in zijn jeugd) uit dit feit een film van 111 minuten weten te persen is een prestatie op zich. Maar om hier nou twaalf nominaties voor te geven.

Colin Firth speelt Prince Albert, Duke of York. Bij de afsluiting van de Empire Exibition op Wembley in 1925 moet hij een toespraak geven, met zijn vrouw Elizabeth (Helena Bonham Carter) aan zijn zijde, begint hij te stotteren en er volgen lange stiltes. Het publiek begint te mompelen en het leidt tot een pijnlijke situatie. Ze proberen arts na arts om het probleem op te lossen zonder resultaat. Dan stelt Elizabeth voor om de Australische spraak therapeut Lionel Logue te proberen. Deze heeft een nogal onconventionele manier van werken. Albert (of Bertie zoals Lionel hem noemt) is deze manier van werken al snel zat en geeft op. Totdat hij een plaat hoort met zijn eigen stem, die is opgenomen met een hoofdtelefoon op met Mozart erop. Het stuk tekst van Shakespeare is perfect uitgesproken door Albert. Hij besluit terug te keren bij Lionel om door middel van spier ontspanning, ademhalingsoefeningen en de psychologische grondslag van de problemen over zijn spraakgebrek heen te komen. Na de dood van zijn vader Koning George de V (Michael Gambon) komt zijn broer Edward VIII (Guy Pearce) aan de macht. Deze wilt graag trouwen met Wallis Simpson een sociolite die twee keer gescheiden is, dit zal echter een constitutionele crisis veroorzaken. Hij kiest voor de liefde. Hierdoor wordt Albert (Bertie) de nieuwe koning, Koning George de VI (hij kiest een andere, sterkere naam) met een spraakgebrek dus. Hoe gaat/kan een Koning met een spraakgebrek zijn volk leiden?

Wat mij opvalt is dat de toespraken waar hij stottert en niet uit zijn woorden komt lang duren maar je eigenlijk nooit ziet hoe ze eindigen. Is dit omdat dit niet bekend is of omdat het niet interessant is? Ben ik de enige die dit zich afvraagt? Ook zijn er een aantal voorspelbare momenten die bij mij altijd verkeerd vallen. Een voorbeeld hiervan is wanneer Albert (George de VI) de opname van hemzelf bij Lionel toch mee naar huis neemt en later beluistert om er achter te komen dat het perfect klonk. De film is het bekijken zeker waard om het acteerwerk maar voor een goed verhaal moet er toch wat dieper gegraven worden dan in deze film wordt gedaan. Misschien was dit wel gelukt als de persoonlijke memoires van Lionel Logue eerder dan negen weken voor het schieten van de film waren gevonden (enkele quotes zijn desalniettemin verwerkt in de film).

Officiele website
The King’s Speech (2010) Tom Hooper
Vanaf 17 februari in de bioscoop



Share |

Gerelateerde artikelen