Recensie: A Very Hard Cover Book - Dennis Bel
11 mei 2014, 19:20 | Jeroen
Het boek volgt de artistieke ontwikkeling die De Bel, geboren in 1984, maakte van 2006 tot 2013. Tegenwoordig is De Bel naast autonoom kunstenaar ook docent aan Willem De Kooning Academie, ook in Rotterdam. A Very Hard Cover Book is op initiatief van Hajo Doorn, directeur van WORM, het Rotterdamse platform voor de experimentele en undergroundkunst uitgebracht. Doorn noemt het werk van De Bel ‘on the fringe of art, new media, design en anti-art’, echt een kind van deze tijd.
En dat zie je terug in het werk van De Bel. Met veel humor en met een schuin oog kijkend naar de hedendaagse ontwikkelingen is A Very Hard Cover Book een bonte verzameling geworden van prikkelend beeldmateriaal. Gastauteurs uit de kunstwereld introduceren de verschillende hoofdstukken met hun visie op het werk van De Bel. Net zoals de teksten in de rest van het boek, gebeurt dit zowel in het Nederlands als in het Engels
NSA
Alleen al het uiterlijk van A Very Hard Cover Book is bijzonder. Het boek is verpakt in een kartonnen doos met een Bijbel op de voorkant waarbij de letters B I J zijn weggestreept om de naam De Bel te vormen. Een goddelijke interventie, leren we later in het boek. Het boekje telt 96 pagina’s en herbergt, net als het werk van De Bel, veel interessante grafische grapjes. De hoofdstuktitels en paginanummering worden in het lettertype ZXX weergegeven. Dit lettertype is ontworpen door designer Sang Mun als antwoord op de onthullingen van Snowden over het meelezen van digitale communicatie door de Amerikaanse veiligheidsdienst, de NSA. Het lettertype is niet door computer te scannen, maar wel door de lezers te begrijpen. Het hele boek is ontworpen met de grafische ontwerpers van het bureau Eyesberg. Zij hebben ervoor gezorgd dat A Very Hard Cover Book een mooi manifest is geworden van het werk van De Bel.
Non-problemen
Wat valt er nu eigenlijk te zien in het boek? De rode draad in het werk van De Bel is te omschrijven als ‘het oplossen van non-problemen met onverwachte oplossingen’. De Bel zoekt continu de spanningen op tussen soft- en hardware en de grenzen van analoog en digitaal. Hierdoor is het werk van De Bel heel erg van nu. Wat ook opvalt is de humor die De Bel in zijn werkt legt. Veel foto’s zullen een glimlach op het gezicht van de lezer toveren. Ander werk laat je denken: ‘waarom is daar niet eerder over nagedacht?’. Denk bijvoorbeeld aan koffiepads die als theezakjes worden gebruikt of een USB stick van een tak, de floppydiskman, een ketchupbom of de iPhono (een platenspeler geïntegreerd met een iPhone). Originele woordspellingen zijn ook een inspiratiebron voor De Bel. Wat te denken van de Reality Shag (een werk waarbij de verpakking van een pakje shag de roker een reality check moet geven) of het hacken van beeldschermen (oftewel, de beeldschermen in stukken hakken). Het lijkt wel of De Bel steeds op zoek is naar het nut van zijn omgeving en daar zijn eigen draai aan geeft. Speels, humoristisch, creatief, vooruitstrevend maar ook maatschappijkritisch, zijn de kernwoorden die van toepassing zijn op het werk van De Bel.
Copyright 2010
Een van de meest interessante projecten is Copyright 2010, wat De Bel samen met het bevriende net.art collectief Jodi heeft gemaakt. Nog voor de Snowden onthullingen van PRISM, de ‘meekijk’software van de NSA en de introductie van Google Glass lieten ze een reclamevliegtuigje overvliegen met het copyright teken en de tekst Google 2009 in het bekende Helvetica lettertype. Het brengt de Google van onder andere Google Maps en Earth naar de echte wereld. De foto van het vliegtuigje laat zien dat de alomtegenwoordige watermerken onopgemerkt overal in ons leven zijn. Copyright 2010 is anno 2014 actueler dan ooit.
Dit hele bijzondere boek gunt de lezer een kijkje in het creatieve brein van De Bel die als geen ander het dagelijkse leven op ludieke en creatieve manier kan combineren met pure kunst. Het boek geeft een goed beeld van de kunstenaar die De Bel is. Nog belangrijker, het boek is ook geschikt voor niet-kunstliefhebbers. Deze groep mensen zal met verbazing en verwondering kennisnemen van het gedachtegoed van De Bel. Hoe je het wendt of keert, A Very Hard Cover is een interessant kijk- en leesboek geworden, geschikt voor een groot publiek.
Meer informatie over het boek en waar het te koop is vind je op averyhardcoverbook.com.