Droomkunst in Singer Laren
10 augustus 2014, 20:31 | Jeroen
In het Singer museum in Laren is nog tot en met 31 augustus de tentoonstelling Droomkunst te zien. Het toont kunst rond de eeuwwisselingen van de negentiende en twintigste eeuw. De symboliek van eind 1800 is sterk vergelijkbaar met die van eind 1900. Een parallelle sprookjesachtige wereld.
Het werk is afkomstig uit de collectie van Gerard van Wezel. Het bevat tekeningen, schilderkunst en fotografie. Ook zijn er twee beelden van glas te zien en een grappig beeld van een driekoppig hert. Onmiskenbaar is de voorliefde voor alles wat anders is dan de realiteit die we dagelijks om ons heen kunnen zien.
Van het eind van de vorige eeuw is werk te zien van fotografie kunstenaar Erwin Olaf. Tegenwoordig focust hij zich op emoties en is het werk dat te zien is meer bedoeld om te choqueren en uit te dagen zo lijkt het. Toch past het goed bij de tentoonstelling. Misschien omdat de foto’s de droombeelden van de kunstenaar tonen. De foto van Olaf Tsarina Alexandra is wat mij betreft een van de hoogtepunten van de tentoonstelling.
Het eind van de eeuw ervoor wordt in de tentoonstelling voor mij vooral belichaamd door Jan Toorop. Bekend van de slaoliestijl oftewel jugendstil. Als er iemand in de vaderlandse kunstgeschiedenis dromerig overkomt is het Toorop wel. Ook al heeft hij in meerdere stijlen gewerkt, ik en met mij de meeste mensen herkennen zijn golvende en zweverige stijl uit duizenden. Hij is de grootvader van de vaderlandse illustratiekunst.
Ik heb twee kunstenaars uit de tentoonstelling uitgekozen om een idee te geven van wat er te zien is, maar het zou deze geweldige collectie te kort doen om te doen geloven dat dit het enige is dat de moeite waard is om naar Laren voor af te reizen. Airheads van Danielle Kwaaitaal bovenaan het artikel of de prachtige kleuren van L’heure jaune door Gé-Karel van der Sterren. Dit en nog veel meer is echt de moeite waard voor een dagje Laren.