Het oog van Nederland: Vincent Metzel

4 juni 2011, 11:55 | Jeroen

Mensen, rollenspellen en macht, de drie ingrediënten die Vincent Metzel intrigeren en die hij telkens weer vast probeert te leggen in zijn werk.

De staffotograaf van het NRC Handelsblad gaat na 40 jaar met pensioen. Ter ere hiervan een groot retrospectief in de Kunsthal in Rotterdam.

Hij was de eerste fotograaf die serieus werd genomen en de eerste die een vaste aanstelling kreeg bij een krant. Hoe ongelooflijk het ook mag klinken, een foto en dus ook de fotograaf werd niet gezien als belangrijk deel van een artikel tot de jaren zestig in ons land. Daar heeft Vincent Metzel verandering in gebracht.

Vincent Metzel werd ook wel de ‘fotograaf van de macht’ genoemd. Omdat hij van dichtbij vele machthebbers fotografeerde, zag hij hoe de mens met macht omgaat en hoe deze verdeeld wordt. Het moment van macht hebben, gebruiken, overnemen en het machtsspel intrigeerde Metzel.

Vooral politieke beelden zijn te zien in het retrospectief in de Kunsthal in Rotterdam. Onze hele politieke geschiedenis van de afgelopen dertig jaar komt voorbij met veel: “O ja, zo was het toen” momenten. Na zijn politieke periode heeft Vincent langere rapportages in het buitenland gemaakt als de Eerste Golfoorlog en het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede. Van Den Uyl tot Arafat, van Muhammed Ali tot Paus Johannes Paulus de II en van Audrey Heburn tot Carice van Houten. Alle grootheden en machthebbers heeft hij gefotografeerd.

In de fotojournalistiek gaat het om informeren volgens Metzel. In de portretten die hij de laatste periode van zijn carrière maakte gaat het om een persoonlijk, intiem en kwetsbaar beeld van de mens weer te geven. Waar hij in zijn vroege werk meer dwingend fotografeerde heeft zijn latere werk een lichtere menselijke benadering.

De tentoonstelling “Het oog van Nederland” is nog tot en met 19 juni te zien in de Kunsthal in Rotterdam.



Share |

Gerelateerde artikelen