Graphic Matters de eerste namen

13 juni 2017, 15:00 | Jeroen

Het tweejaarlijks festival voor grafisch ontwerp, maakt vandaag de eerste namen van het programma bekend. Los van de nieuwe naam (het festival stond voorheen bekend als Graphic Design Festival Breda) vindt het programma voortaan plaats op één vaste locatie. Het festival vindt van 22 september tot 22 oktober plaats in en rondom het voormalig Breda’s Museum waar een indrukwekkend aanbod aan exposities, workshops, talkshows en rondleidingen is verzameld.

Het buitenprogramma is gratis, voor de exposities zijn tickets te koop via de website

Open Call voor posters

Het festival biedt ontwerpers wereldwijd een kans om mee te doen aan Graphic Matters via het Poster Project. Ontwerpers worden uitgedaagd om zich uit te spreken over onderwerpen waar ze om geven. Posters kunnen tot 9 juli worden ingegezonden. Een jury selecteert daarna 50 winnaars die tijdens het festival worden gepresenteerd.

Creatief directeur Dennis Elbers:

Het doel van design is om met de massa te communiceren. Daarom gaat design vaak over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Graphic Matters toont hoe ontwerpers zich uitspreken over hedendaagse onderwerpen zoals oorlog, mensenrechten, klimaatverandering en privacy. In verschillende projecten komen de houdingen van de activist, prankster en activist naar voren.

The Design of Dissent

Hoogtepunt van het binnenprogramma is de expositie ‘The Design of Dissent’, eerder te zien bij Non-Breaking Space in Seattle. Deze groepsexpositie komt over uit de wereldberoemde Milton Glaser Archives in New York en toont werk van ontwerpers die zich inzetten tegen maatschappelijke misstanden. De chronologische indeling (1960-nu) laat goed zien hoe de, van oorsprong activistische houding van ontwerpers, zich ontwikkelde tot hedendaagse satire. Curatoren Milton Glaser en Mirko Ilic selecteerden de meest invloedrijke ontwerpen op het gebied van oorlog, racisme, mensenrechten, armoede, milieubescherming, wapens en kapitalisme.

Er is werk te zien van Ken Garland (GB), Milton Glaser (VS), Tibor Kalman (HU), James Victore (VS), Stefan Sagmeister (AU), Experimental Jetset (NL) en vele anderen. Voor deze speciale gelegenheid wordt de de expositie aangevuld met werk uit de collectie van het Stedelijk Museum Breda.

Flags of Peace

Onderdeel van het buitenprogramma is de expositie Flags of Peace. 100 ontwerpers uit 100 landen ontwierpen hiervoor een vlag. In het verleden zijn er pogingen gedaan om één internationale vredesvlag te ontwerpen. In plaats van een allesomvattend symbool, laat de expositie zien hoe vrede in verschillende werelddelen verbeeld wordt. Zo vormen de vlaggen het startpunt voor een dialoog.

Verschillende perspectieven

Vandaag de dag kun je met onrust en verwarring ook bewustzijn creëren. Met verschillende projecten laat Graphic Matters zien hoe ontwerpers zich uitspreken voor anderen. Neem bijvoorbeeld de overzichtsexpositie van activist, jurist en ontwerper Klaus Staeck (DE). Sinds de jaren ’70 ontwerpt hij politieke satire in zijn eigen typerende en provocerende montage stijl.

De werkwijze van Staeck staat in scherp contrast met naastgelegen grote billboards met computer generated images ontworpen door Foreal (DE) die de huisstijl van grote merken gebruiken in combinatie met massavernietigingswapens.

Foto: Foreal uit de serie ‘ Corporate Warfare’



Share |

Gerelateerde artikelen